Ga naar de inhoudsopgave

Hoofdmenu:

Sleepringen


Contact materiaal

Technologie

Sleepringen worden toegepast bij roterende overdracht van power, signalen of data. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een technologie waarbij borstels glijden over ringen zodat er continu contact is tussen rotor en stator.


(Kool)borstels en bronzen ringen

Voor het overdragen van stroom (power) kan gebruik gemaakt worden van ringen uit fosforbrons en borstels van zilvergrafiet (met een laag zilvergehalte) of kopergrafiet. De over te dragen stroom per ring voor standaard sleepringen ligt in de orde van 16A tot 100A. Grotere stromen per kanaal worden over meerdere ringen en borstels verdeeld. De nadelen van deze technologie zijn stofvorming door borstel slijtage en veel ruis. Deze technologie is niet geschikt voor het overdragen van data en gevoelige analoge signalen.


Voor het overdragen van signalen is een zilver-op-zilver of een goud-op-goud technologie gewenst. Bronzen ringen kunnen verzilverd worden en er kunnen borstels met een hoger zilvergehalte toegepast worden.


Zilver-op-zilver technologie

Bij de zilver-op-zilver technologie worden verzilverde ringen toegepast. De borstels kunnen gemaakt zijn van zilvergrafiet (met een hoog zilvergehalte) of er worden draden van een zilverlegering ingezet. De draden kunnen enkelvoudig, als bundel of gevlochten worden toegepast. De technologie met bundels draad uit zilverlegering (fiberbrushes) geeft een zeer hoge stroomdichtheid, heeft nauwlijks slijtage en is onderhoudsvrij. Onze sleepringen met holle as zijn hiermee uitgevoerd.

Goud-op-goud technologie

Bij de goud-op-goud technologie worden altijd enkelvoudige draden toegepast, gemaakt van een slijtvaste goudlegering. Deze draden slepen in een V-vormige groef van de vergulde ringen. Met dubbelbenige borstels worden dan altijd 4 contactpunten gerealiseerd. De goud-op-goud technologie is bij uitstek geschikt voor digitale signalen zoals Ethernet, CAN Bus, Interbus, ASI bus etc. De goud-op-goud technologie heeft een beperkte power capaciteit (2A per kanaal). Door meerdere kanalen parallel aan te sluiten (intern of extern) zijn hogere stromen te realiseren. Voordelen zijn een lange levensduur en compacte bouw. Onze sleepringen uit de miniatuur serie zijn uitgevoerd met een goud-op-goud technologie.

Voor klantspecifieke oplossingen is het mogelijk een combinatie van de technologiŽn toe te passen in een aangepaste behuizing.

Home | Overzicht | Sleepringen | Technologie | Downloads | Contact | Sitemap


Submenu:


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu